Gemeentelijk veiligheidsbeleid Van stormachtig naar strategisch, samenhangend en toekomstbestendig

Elke gemeente in Nederland heeft een integraal veiligheidsbeleid. Het is een wettelijke verplichting gebaseerd op artikel 38b van de politiewet. Adviseurs, burgemeesters, colleges en raadsleden zetten zich in om dit beleid zo goed mogelijk vorm te geven en in een raadsvergadering te laten vaststellen. De basis is dan gelegd en een prestatie op zich. Toch blijft het een flinke uitdaging om de ambities van het beleid in de praktijk volledig tot uitvoering te brengen.

 

Herken je dit? Het integraal veiligheidsbeleid staat wel op papier, maar in de dagelijkse hectiek raakt het vaak ondergesneeuwd. Je hebt te maken met meer onderwerpen dan tijd en formatie toelaten. Vaak ben je bezig met reageren op acute situaties in plaats van structureel te werken aan lange termijn doelen. Bovendien wil je graag samenwerking zien met andere teams of afdelingen, maar deze lijken niet altijd aan te haken—ze hebben andere prioriteiten of zien het veiligheidsbeleid als iets "van een ander".

 

Het veiligheidsbeleid zou mede richting moeten geven bij het stellen van gemeentelijke prioriteiten, maar in de praktijk ligt de focus nog te vaak op operationele uitvoering. Het raakvlak met de strategische doelen wordt naar de achtergrond gedrukt en het veiligheidsbeleid wordt dan soms gezien als een OOV teamplan of administratieve verplichting in plaats van een teamoverstijgend dynamisch stuurmiddel. Het gevolg? Versnipperde samenwerking en een gebrek aan samenhang in de aanpak. Minder impact.

Wat als het anders kan?

Stel je voor dat het veiligheidsbeleid wél meer centraal staat in jouw gemeente. Dat het niet een document is dat alleen op de plank ligt, maar een visie die richting geeft aan keuzes en verbindingen legt tussen inhoud, teams en mensen. Wat als andere teams actief zouden meewerken, omdat ze zien hoe veiligheid verweven is met hun eigen werk? Door integraal te werken, zou er meer ruimte zijn voor preventie in plaats van alleen te reageren op incidenten. De voordelen? Verbeterde samenwerking, meer focus en grip op structurele verbetering van de veiligheid in de gemeente. Het kan echt.

Een kans om het verschil te maken

Veel gemeenten worstelen met deze dilemma’s, maar een verandering is mogelijk. Met een strategisch verankerd integraal veiligheidsbeleid zorg je ervoor dat veiligheid niet alleen een project is, maar een gedeelde verantwoordelijkheid. Door veiligheid hoger op de agenda te plaatsen, creëer je meer draagvlak, betere samenwerking met externe partners én intern tussen teams en afdelingen. Zo voorkom je dat het beleid een 'moetje' is, en geef je het de strategische positie die het verdient.

Zet een eerste stap

Wil je ook het integraal veiligheidsbeleid in jouw gemeente naar een hoger niveau tillen? Begin met het stellen van de juiste vragen: Hoe kan het beleid meer centraal staan in onze besluitvorming? Wat heeft nu echt de hoogste prioriteit? Welke partners moeten we nauwer betrekken? Hoe kunnen we de betrokkenheid van andere afdelingen vergroten? Hoe komt de gemeenteraad zo goed mogelijk in positie om keuzes te maken? Door actief te investeren in het verbreden (mensen) en verdiepen (inhoud), zet je een grote stap richting een betrouwbaar georganiseerde integrale aanpak van veiligheid.

Uitbesteden of samen optrekken

Veel gemeenten kennen en werken volgens de VNG-methode Kernbeleid Veiligheid. Andere gemeenten hebben een eigen methode of combineren deze met het Kernbeleid Veiligheid. Doorgaans bevatten deze werkwijzen altijd een vorm van evalueren, analyseren, prioriteren, het opstellen van het meerjarig veiligheidsbeleid en een meer operationeel gericht uitvoeringsplan.

 

De Zaak voor Crisiskunde kan onderdelen of het gehele traject van a tot z voor u regisseren en uitvoeren of evalueren. De dialoog staat hierbij centraal. Met dialoogtafels en andere interactieve werkvormen brengen we verschillende perspectieven samen. Dit kan variëren van gesprekken met het college en de gemeenteraad tot bijeenkomsten met bewoners en ketenpartners. Deze brede benadering zorgt ervoor dat iedereen betrokken wordt bij het vormgeven van een toekomstbestendig veiligheidsbeleid.

Laten we het gesprek starten

Neem contact op om te ontdekken hoe ik je kan ondersteunen bij de verankering van het integraal veiligheidsbeleid als fundament voor een veiliger toekomst.

Wat klanten zeggen