E-learning standaarden: SCORM en TinCan

SCORM en TinCan zijn standaarden voor E-learning content. Deze standaarden maken het simpel gezegd mogelijk om de content te laten communiceren met de leeromgeving. Als content is gemaakt volgens een standaard zoals SCORM, dan werkt de content makkelijk met een andere SCORM compatible leeromgeving. De functie hiervan is dat je jouw duur ontwikkelde E-learning producten kunt verhuizen naar een andere ELO of LMS. Het kan ook handig zijn als je E-learning producten wilt delen met andere organisaties. De standaarden bieden dan plug-and-play functionaliteit.

De eerste standaard voor E-learning

SCORM is een afkorting en staat voor Sharable Content Object Reference Model, en is de eerste standaard die in 1999 in gebruik is genomen. SCORM is wereldwijd door grote organisaties geïmplementeerd en is vandaag de dag dé standaard voor E-learning.

De volgende definitie komt van ADL, de organisatie achter SCORM:

SCORM is a collection of standards and specifications adapted from multiple sources to provide a comprehensive suite of e-learning capabilities that enable interoperability, accessibility and reusability of Web-based learning content.

Een nieuwe standaard met TinCan

Het vakgebied van E-learning ontwikkelt zich snel en de eisen vanuit trainers en onderwijskundigen zijn veranderd. Om die reden is TinCan bedacht en ontwikkelt. TinCan is een Open Source API dat meer functionaliteiten biedt dan SCORM. Dit zijn bijvoorbeeld: eenvoud, extra beveiliging, betere ondersteuning voor offline en mobile learning en meer gedetailleerde rapportages. TinCan is nog volop in ontwikkeling en als ik menigeen mag geloven biedt TinCan de toekomst.

 

 

 

Remco Heijnen

Over Remco Heijnen

Remco is de eigenaar van de Zaak voor Crisiskunde, een onderneming gericht op training en coaching voor persoonlijke effectiviteit en teamontwikkeling voor professionals en teams die werken in complexe en onvoorspelbare situaties. Lerende teams maken het verschil!

Laat een reactie achter