E-learning op je mobiel: mobile learning

We kunnen tegenwoordig kiezen uit veel verschillende (mobiele) devices als we het internet willen gebruiken. Bij het ontwerpen van websites en online applicaties wordt dan ook sterk rekening gehouden met de mobiele gebruiker. We gebruiken onze mobiele telefoon of tablet steeds meer voor uiteenlopende onderwerpen. Waarom dan niet voor online leren?

Deze focus wordt mobile learning genoemd. Mobile learning, mlearning in het kort of mobiel leren betekent het online leren via smartphones, tablets, laptops en elk ander mobiel apparaat dat is verbonden met het internet. Onderzoek laat zien dat smartphones hierin het meest gebruikt worden. Met name omdat mobiel leren veel voorkomt bij mensen die vaak onderweg zijn. Een smartphone is dan erg makkelijk.

Mobiel leren kan formeel en informeel plaatsvinden. Vooral het informeel leren is typisch bij smartphonegebruik onderweg. Ga maar na, hoe vaak Google je op een bepaald onderwerp nadat je ergens aan herinnerd wordt of dat je jezelf spontaan iets afvraagt. Alle handelingen die daaruit volgen behoren tot informeel mobiel leren. Onderweg lees ik zelf vaak artikelen, gericht op een bepaald onderwerp of onderdeel van een cursus of bijscholing. Dat laatste is meer formeel leren, leren op een georganiseerde manier waarbij je jezelf officieel vakbekwaam houdt. Mobiel leren is slechts de vorm waarop je dit doet.

Mobiel leren benut eerder verwaarloosde tijd

Vanuit de gedachte dat een organisatie doelgericht werkt aan professioneel leren en daar middelen voor inzet, is mobiel leren erg efficiënt. Mobiel leren kan altijd en overal, makkelijk tijdens het reizen, wachten op een afspraak of in de rij. De vaak korte tijd die dan beschikbaar is, maakt het leren heel gericht. Een trend die ook wel geduid wordt als mirco-learning of bite-sized learning. Geen lange online trainingen van 30 tot 60 minuten maar korte, maximaal 15 minuten durende, modules.

Remco Heijnen

Over Remco Heijnen

Remco is de eigenaar van de Zaak voor Crisiskunde, een onderneming gericht op training en coaching voor persoonlijke effectiviteit en teamontwikkeling voor professionals en teams die werken in complexe en onvoorspelbare situaties. Lerende teams maken het verschil!

Laat een reactie achter